recht op mediawijsheid

Hebben kinderen het recht op mediawijsheid?

Hoe zorgen we dat kinderen zich optimaal en veilig kunnen bewegen in onze mediasamenleving? De jongste generatie is omringd door media, maar het is niet vanzelfsprekend dat zij er ook wijs mee omgaan.

Om te zorgen dat zij dit wel kunnen, hebben kinderen het recht op de juiste begeleiding. Ofwel: het recht op mediawijsheid.

Wat is het recht op mediawijsheid?


In 1989 werd het Kinderrechtenverdrag ondertekend door de Verenigde Naties. In dit verdrag zijn de rechten voor kinderen en de plichten van volwassenen vastgelegd. Maar in de afgelopen 25 jaar is er veel veranderd. De huidige mediasamenleving biedt kinderen kansen en leidt tegelijkertijd ook tot vragen over de rechten, plichten en mogelijkheden van kinderen, hun opvoeders en media.

In het manifest Recht op mediawijsheid worden tien – door kinderen zelf geselecteerde kinderrechten – voorzien van een eigentijds, mediawijs jasje:

  1. Kinderen hebben recht op toegang tot internet
  2. Kinderen hebben recht op veilige media
  3. Kinderen hebben recht op mediawijze opvoeding
  4. Kinderen hebben recht op mediawijs onderwijs
  5. Kinderen hebben recht op online vergetelheid
  6. Kinderen hebben recht op vrijheid van meningsuiting in de media
  7. Kinderen hebben recht op online privacy
  8. Kinderen hebben recht op bescherming tegen schadelijke beelden en teksten
  9. Kinderen hebben recht op online spelen
  10. Kinderen hebben recht op mediagrenzen

Het manifest werd in 2014 aangeboden aan Kinderombudsman Marc Dullaert. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap informeerde de Tweede Kamer in een uitgebreide brief over het manifest.

Met het manifest kunnen betrokken organisaties en initiatieven de doorvertaling naar de praktijk te maken. Zij doen dit vanuit hun eigen deskundigheid, bijvoorbeeld onderwijs, opvoeding, media, beleid, politiek etc.

Internationale campagne: iRights


De kwestie rondom mediawijze kinderrechten speelt niet alleen in Nederland. Ook de Britse organisatie iRights vindt dat kinderen creatief, goed geïnformeerd en zonder angst gebruik moeten kunnen maken van digitale technologieën.

Zij stelde vijf concrete rechten voor kinderen op, die veel gelijkenissen tonen met het manifest Recht op Mediawijsheid:

  1. Het recht om te verwijderen.
  2. Het recht om te weten.
  3. Het recht op veiligheid en begeleiding.
  4. Het recht om doordachte en bewuste keuzes te maken.
  5. Het recht op digitale geletterdheid.

Plaats een reactie