basgitarist ontwikkelt talent via youtube (interview)

Wanneer speelde je voor het eerst basgitaar?

“Toen ik veertien was, speelde ik akoestische gitaar in de band van de kerk in Alphen aan de Rijn. Op een dag was de bassist er niet en kreeg ik de basgitaar in handen gedrukt met de boodschap: speel maar. Ik had op de muziekschool wel akkoorden leren spelen, maar een basgitaar is toch iets heel anders.”

Hoe heb je het onder de knie gekregen?

“Thuis ging ik meteen Googelen: ‘how to play the bass guitar’. Op YouTube zag ik het kanaal ‘Scott’s Bass Lessons’, die had zowel video’s voor beginners als gevorderden. Ik pakte het snel op want mijn gehoor is goed en het muzikale bloed zit in de familie. Ik keek dan naar een filmpje van hem, luisterde daarna naar muziek en probeerde zijn lessen meteen toe te passen.”

Waarom ging je niet op muziekles?

“Toen ik les had voor de akoestische gitaar had ik altijd moeite om het huiswerk te doen. Met YouTube kan je je eigen tempo bepalen en je eigen doelen stellen. Er is geen tijdsdruk, je kunt het aan zetten wanneer je wilt en nog eens terugkijken als het nodig is. Ik miste wel de interactie met de docent, maar als ik vragen had dan stelde ik die in de ‘comments’ onder de video’s. Dan kreeg ik vaak heel snel reactie terug, die Scott is wel een toffe man.”

Wilde je altijd al muzikant worden?

“Vroeger wilde ik graag coureur worden, maar die carrière is niet voor veel mensen weggelegd. Ik deed tweetalig vwo en wist niet zo goed wat ik wilde, totdat ik naar een open dag van het conservatorium in Haarlem ging. Ik kreeg een rondleiding en vond de docenten heel leuk.

Wat zeiden ze op het conservatorium van je techniek?

“Mijn vingerzettingen waren niet altijd correct, daar keek ik ook niet zoveel naar op YouTube. Ik gebruikte bijvoorbeeld nooit mijn pink en had daardoor vaak last van mijn pols. Mijn houding was ook niet goed. Ik heb voordat ik auditie deed eerst drie maanden extra les genomen want ik miste wel wat techniek. Ik had het niet verwacht, maar ik werd toch aangenomen bij het conservatorium.”

Wat voor muziek speel je het liefste?

“Soul, zoals Stevie Wonder vind ik geweldig. Maar ook R&B, bijvoorbeeld Usher. Op mijn eerste dag bij het conservatorium had ik les van bassist Boris Egberts, die werd tijdens de les gebeld of hij nog een bassist wist voor de coverband S.O.U.L. Hij zei: ‘Ik heb hier een nieuwe leerling voor jullie.’ Nu speel ik met hen op feestjes en festivals.”

Basgitarist Sergio Leeflang (19) werd toegelaten tot het conservatorium, speelt in vijf bands en trad op met de bekende artiest Van Velzen. Toch heeft hij nooit basgitaarles gehad. Hij leerde zichzelf spelen door te kijken naar video’s op YouTube. Daar wemelt het van de instructievideo's over de meest uiteenlopende onderwerpen. Sergio vertelt hoe hij zijn talent kon ontwikkelen dankzij filmpjes op internet.
Sergio Leeflang samen met Van Velzen bij een concert
Hoe kwam je bij Van Velzen terecht?

“Er was een wedstrijd op het conservatorium en als je won dan mocht je met een artiest samenwerken. Ik moest ‘Baby get higher’ spelen en werd uitgekozen. We hebben twee maanden geoefend en kregen veel coaching van de band. Daarna heb ik met van Velzen opgetreden in Alkmaar. Achteraf gingen we uit met zijn allen en zei hij dat hij het concert te gek vond.”

Heb je tips voor mensen die ook via YouTube iets willen leren?

“Kies niet zomaar voor een kanaal, maar kijk goed rond. Ziet het er professioneel uit? Hoeveel volgers heeft het? Is de eigenaar van het kanaal vriendelijk en behulpzaam? Ik zou adviseren om YouTube en lessen op de muziekschool te combineren, dat zou ideaal zijn.”

Plaats een reactie